Rungutan pengunjung Pulau Kapas dapat perhatian

news0004

Kerajaan negeri Terengganu berjanji akan mencari mekanisme terbaik bagi menyelesaikan isu caj berganda yang didakwa membebankan
pengunjung Pulau Kapas di sini.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Terengganu, Datuk Razali Idris berkata, rungutan pengunjung pulau peranginan terkenal tersebut ambat diambil berat.

Beliau berkata, pihaknya telah mengadakan pertemuan dengan semua pemegang taruh yang terlibat dalam industri pelancongan di Pulau Kapas seperti Majlis Daerah Marang dan Jabatan Taman Laut bagi membincangkan isu tersebut.

“Saya mengambil maklum harga tike bot (pelancong) dan caj dikenakan. Kita akan mempermudahkan penyelesaian agar pengunjung (Pulau Kapas) tidak terbeban.

“Kita juga mengambil perhatian isu caj tempat letak kenderaan serta rungutan terhadap kemudahan (di Jeti Marang) yang tidak mencukupi dan kurang memuaskan,” katanya di sini hari ini.

Sebelum ini, tular rungutan pengunjung Pulau Kapas yang dikenakan caj berganda mencecah RM50 di tiga kaunter berlainan sebelum menaiki bot di Jeti Marang.

Dakwa netizen, walaupun caj meningkat berbanding cuma RM30 sebelum tahun 2021, kemudahan disediakan Majlis Daerah Marang seperti tempat letak kereta dan tandas masih kurang memuaskan.

Razali berkata, kerajaan negeri Terengganu akan menambah balik fasiliti terdapat di Jeti Marang yang merupakan pintu masuk utama ke Pulau Kapas.

Sehubungan itu, beliau akan melakukan perbincangan dengan agensi kerajaan Persekutuan berkaitan bagi tujuan tersebut.

-

Sumber : https://www.kosmo.com.my/2023/09/06/rungutan-pengunjung-pulau-kapas-dapat-perhatian/

MARANG DISTRICT COUNCIL,
21600 Marang,
Terengganu Darul Iman.

Sunday - Thursday : 9.00am - 6:00pm

Public Line : +609 618 2366 / +609 618 2368

Fax : +609 618 2490

Total Visitor :

0001234265
  • Latest Update : Monday 01 April 2024.

Disclaimer : Marang District Council is not responsible for any loss or damage incurred from the use of information contained in this portal.

Best View : Please use latest version of browser of Internet Explorer / Mozilla Firefox / Google Chrome with resolution 1920 x 1080.

Copyright © 2024 Marang District Council.